Eko odred Rab

Promicanje održivog razvoja i zaštite okoliša na lokalnoj razini

Alternativa destrukciji otoka

Nakon što sam naveo negativna, gotovo pogubna, djelovanja naših ljudi na svoj otok (betonizacija, uzurpacija javnog dobra, nasipavanje ...

Jedan otok, jedna betonska šetnica

U petak, 1.03.2013., održan je zbor građana mjesta Kampor, u Područnoj školi, uz prisustvo predstavnika gradske vlasti i javnih poduzeća. ...

Kako jednostavnim potezima onemogućiti dobre turističke priče i alternativne izvore preživljavanja na otocima

Htio sam pisati o toliko toga, ali nema potrebe za žurbom. Novi se problemi gomilaju, a stari ne rješavaju, pa će neke teme čekati godinama ...

Kockanje s budućnosti

Sustavna devastacija otoka posljedica je loših zakona, nemarne administracije, nepostojanja ekoloških inicijativa i nasavjesti ...

Četvrtak, 14 Siječanj 2016 20:22

Jednostavni planovi za jednostavne ljude

Ja sam jednostavan čovjek. Pišem jednostavnim rječnikom i moja su piskaranja namijenjena jednostavnim ljudima, kojima se nije uzelo truda i vremena objasniti neke stvari razumljivim jezikom, makar od strane onih koji su za taj posao bili plaćeni. Ne ustručavam se stvari zvati pravim imenom, a moje je djelovanje uvijek u interesu šire zajednice, sa ciljem sprečavanja problema dok se u nekom trenutku ne prelome preko leđa sviju. Njih treba, strpljivo i detaljno, bez maskiranja i bez suzdržavanja informacija, objasniti i Josu i Peru i Anki i Bepu i Fumici. A to se ne radi, niti im se što kaže niti im se to objasni. Oni koji znaju čitati prostorne planove oni su koji ih zloupotrebljuju ili okreću u svoju korist, u prvom redu bolje novčano potkovani građani, političke i odvjetničke strukture unutar zajednice. 

Naš prostorni plan, kojeg otvoreno nazivam kriminalnim i rezultatom korupcije, sukoba interesa i najprizemnijih interesa lokalnih sivih eminencija, eklatantan je primjer svega što u našem društvu ne valja. On ne razmišlja o dugoročnim negativnim efektima koji proizvodi, ne uvažava nikakve nove spoznaje o razvoju, ne počiva na suvremenim paradigmama urbanizma, nema veze s održivošću i uzrokuje opći kaos u prostoru i odnosima ljudi.

Današnja rasprava o ciljanim izmjenama prostornog plana, koja po redu nemam pojma, praćena je većom publikom građana, ali samo je jedan vijećnik, i to lijeve koalicije, bio prisutan. Niti jedan od vladajućih vijećnika. Pred vijećnike se godinama stavljaju UPU-i i ciljane izmjene na glasanje, koje uredno prolaze, bez da su isti upoznati sa sadržajem i učincima istih. Kaže tako jednom prilikom na sjednici vijećnik da nema pojma o čem' glasa, koje su izmjene po redu, ali ima povjerenje u službe. Ili primjera radi, neki vijećnici čitavu godinu kritiziraju, s pravom dakako, projekt zračne luke, da bi u kritičnoj fazi, izglasali izmjene prostornog plana zračne luke, kojime se taj projekt dalje gurao, jer "ne žele štetiti razvoju otoka". Toliko o kičmama i dosljednosti. A ta zračna luka nam se i danas kesila s prezentacije, eno je stoji u PP-u, jer što će drugo nego da nam vazda cica krv. Nedavna se rasprava vodila pod montypytonovskim imenom - Odluka o izmjeni odluke o ciljanim izmjenama Grada Raba. Izmjena te odluke bi onda logikom glasila Odluka o izmjeni odluke o izmjeni odluke o ciljanim izmjenama Grada Raba? Pravi Inception na tri razine!

U odnosu na prethodnu javnu raspravu o ciljanim izmjenama, ucrtano je nekoliko novih privremenih privezišta, bez nekog smisla, na nečiji prijedlog. Prvi gospodin koji se javio za riječ skrenuo je pozornost na nelogičnost da, recimo, u Dumićima stavljanju na jedan mul oznaku privezišta, dok na njegov nasuprotan ne. Ali takva je situacija uzduž čitave obale jer se bez kriterija i logike postavljalju markeri. Mulovi i privezišta posvuda su, ali nekima će biti ucrtana, a nekima ne, iako imaju jednaku potrebu ili interes. Koji je smisao onda tih ciljanih izmjena? Ili napravi svima, bez obzira da li pitaju ili ne, ili nikome. Ali stvari treba pospremiti, a to se na ovakav način neće postići.

Osobno sam skrenuo pažnju djelatnicima projektne tvrtke da u novom planu na stranicama Grada nema ucrtanog kampa na trećoj Padovi već je samo područje zadano kao građevinsko žutom bojom. Njihovo objašnjenje nisam razumio, ali ja sam jednostavan čovjek i vjerujem u ono što vidim. A u tom prostornom planu kampa ucrtanog nema, nema  oznake T3 nego samo građevinsko područje. Po grafici ispada da se tamo mogu graditi apartmanska naselja. I ispred kampa je dodano još jedno privezište, pa sam dalje pitao tko će odgovarati ako neki od gostiju završi pod propelom? Ne znam, valjda će to ispraviti na grafici. Zaboravio sam im napomenuti da se zbog tih barki i glisera u uvali na obali bljeska nafta i ulje, ali eto, neka oni upisuju privezišta i dalje. 

Ma inače imam milijun pitanja vezano za prostorni plan, ali ih nemaš kome i kada postaviti. Sljedeće pitanje, jer je Grad Rab duž čitave obalne crte ucrtao uređene plaže, je bilo - tko izdaje koncesiju na uređene plaže. Na to mi pitanje, doslovce, nisu htjeli dati odgovor. Jer da to nije problematika ove javne rasprave. Drugim riječima, možeš pitati samo pitanja koja se odnose na tih sitnih 5-6 izmjena, a oni ti na pitanja izvan toga nisu dužni dati odgovor. Tako su i napravili. Jedna jedina riječ, odgovor koji su znali, mi nisu htjeli reći?

Jer moja su pitanja više generalnog karaktera. Ako dođem na javnu raspravu o UPU-ima, onda  mi neće dati odgovor jer nije vezan za konkretan UPU. Koji klinac ću onda na tim raspravama kada rasprave nema? Isti modus operandi kao i prethodnih godina. Što se tiče prostornog planiranja, koji je najvažniji aspekt upravljanja mjestom jer se urbanizam projicira na turizam, društvene i komunalne projekte, gospodarstvo itd., stvari su ostale nepromijenjene u odnosu na prošle administracije. A to je loše.

Moja bi pitanja bila recimo, zašto se prostorno planiranje još uvijek radi na osnovnoj karti koja je prastara, crtana i rukom te se nimalo ne uklapa u aktualno stanju na terenu. Imaju ortofoto slike iz 2011... pa sve do novih u 10 mjesecu 2015. Koje su potpuno nekompatibilne sa starom HO kartom!

Pitao bi ih dalje da li je Rabu potrebno još toliko građevinskih terena, kada je demografska i vizaulna slika otoka u kolapsu.

Pitao bi ih da li je potrebno pet novih T1 zona ukupne površine preko 30 hektara (hoteli, vile...) - dvije na području Gonara, jedna u centru Kalifronta, jedna u Barbatu, jedna na Kamenjaku. Znajući koliko smo već preizgrađeni kao destinacija, znajući da nemamo lokalni kapital za gradnju novih hotela ili ljudstvo koje bi u njima radilo, niti to tržište od nas zahtijeva.

Zašto imaju ucrtanu oblilaznicu duž cijelog Kamenjaka, zračnu luku, toliko morskih luka, zašto se močvarna područja stavljaju pod uređene plaže...

Pitao bi ih da mi objasne zašto su sve plaže blizu naselja stavili pod uređene kako bi Županija na njima ubirala lovu, a između njih ogromna lučka područja (opet Županija) unutar i tik uz kupališta. Zašto unutar plaža imaju ucrtana privezišta, odnosno zašto kupači dijele plažu sa gliserima itd. itd. itd.

Pretvaranje prirodnog plažnog prostora u u(ne)ređene plaže, devastacija je neviđenih, ekoloških, ekonomskih i moralnih razmjera. Uništiti čaroliju prirodnih plaža, iščupati im srce može samo nepametna vlast. Pametna vlast čuva, štiti prirodne resurse, a ne predaje ih neznanim junacima već daje na brigu i upravljanje onima koji ovdje žive i ovdje plaćaju poreze. Prodati lokalnom stanovništvu demagogiju da je to za njihovo dobro poimanje je demokracije 18.stoljeća.

Mogao bih službeno, pisanim putem, tražiti odgovore, ali to neće ništa riješiti niti će biti od koristi. Oni sami moraju shvatiti, jer ja više nemam snage, da je prostorni plan užasan, da je u proceduru stavljen od strane "g(l)rupe djece" koja su se igrala bojicama na karti, za vlastite interese, ne mareći pritom da uzrokuju katastrofalnu štetu budućim generacijama, a koje već sada otežano žive kao produkt pada interesa zbog devastiranog krajolika i nedostatka atraktivnih sadržaja. On mora biti prilagođen ljudima koji ovdje žive, ne županijskim činovnicima, a savjete kako to postići potražiti na posve drugim adresama negoli su do sada tražili.

Ako pitam jednostavno pitanje, daj mi jednostavan odgovor, bez obzira je li predmet rasprave. Jedna riječ. Ako ne želiš dati odgovor to nije transparentan rad. Točka. Bilo je nekoliko drugih govornika i pitanja, jedno koje je uzrokovalo kolutanje očima djelatnika Grada.  Žao mi je da raspravi nije prisustvovao gradonačelnik jer ovo su stvari na kojima treba biti, na njima se odlučuje o budućnosti pojedinih dijelova otoka, odnosno života otočana. Kao i vijećnici. Možda bi onda pojedinci u upravi bili ponizniji u mimici lica i reakcijama, a nešto bi novo i saznali, van onoga na što su se ciljane izmjene odnosile.

Još jedna kritika upućuje se na račun termina održavanja javnih rasprava, a to je uvijek u radno vrijeme što onda uzrokuje da puno zainteresiranih ne može prisustvovati. Važne prezentacije ne bi se smjele vremenski prilagođavati djelatnicima gradske uprave ili projektantima, već onima koji ih plaćaju i na čije živote utječu, a to su građani otoka Raba. Prema tome, poslije 4 ili subotom. U tom departmentu također sve ostaje kao i prijašnjih godina, a drugačije nije ni moglo kada je ljudstvo ostalo isto.

Sad mi palo na pamet da jednom prilikom ipak pošaljem upit u Grad koliko je 5-6 godina ukupno utrošeno javnih sredstava na izradu urbanističkih planova uređenja, za ciljane i besciljne odluke... Znam sa sigurnošću, da će u tekućoj, prema usvojenom proračunu za 2016., vjerojatno na istu firmu, biti spiskano dodatnih 670 000,00 kn. Bez da se, dakako, ijedan problem time riješi kao i sada. Pa onda 2017. A onda?

Pročitano 2282 puta

Moglo bi zanimati

 • Zapisnik GV je naš Godot

  Kada želite znati koje su važne odluke donesene na zakonodavnom tijelu lokalne samouprave (Gradsko vijeće) onda pratite sjednice Gradskog vijeća i pročitate zapisnike Gradskog vijeća koji se naknadno objave na stranicama grada. Nema na otoku puno ljudi koje brine tko im i kako hlače kroji, ali ima ih nekoliko. Volim znati o čemu naše pametne i obrazovane glave u Gradu razmišljaju, što pričaju, a kako glasuju. Tradicionalno, na zapisnike, a od prošle godine i audio zapisnike, uvijek se čekalo mjesec, dva... A ovaj zadnji, sa sjednice GV iz 12. mjeseca čekamo dva mjeseca. Čekamo audio 10. sjednice, a već održavaju 11. Mogli su rasprodati pola otoka u tih tri mjeseca, a mi ne bismo ništa znali. Kada sam jednog vijećnika uvjeravao da su ti pisani zapisnici i audio zapisi beskorisni, zastarjeli način praćenja i zapisivanja, već su jeftinije i jednostavnije mogli sjednice snimati kamerom i stavljati na Youtube, nije me doživljavao. Ali kako bi i doživili, kada ih je tamo sve pregazilo vrijeme! Srednji vijek. Ili im pak odgovara ovakvo stanje stvari jer ljudi ne čitaju i ne prate te dosade od vijećanja, pa imaju otvorene ruke za svoje makinacije i mlaćenje prazne slame.

   

  Napisano Utorak, 16 Veljača 2016 18:59
 • PP naša je giljotina

  Naš prostorni plan je kriminalan, antirazvojan, prenapuhan gradnjom i rezultat osobnih interesa političko-građevinskih lokalnih lobija. One koji su radili i donosili takav prostorni plan smatram veleizdajnicima otoka. I dalje se donose UPU-i (planovi nižeg reda) za PP višeg reda koji je užasan. I dalje se lova upumpava u Geoprojekt. I dalje se inzistira na građevnom segmentu razvoja otoka umjesto da se prestane novac trošiti na spašavanje nečega što se spasiti neda. Što se krnje rodi, ni vrijeme, ni sav novac svijeta ne mogu ispraviti. Hitno je potrebno pristupiti izradi novog generalnog PP-a koji bi se zasnivao na očuvanju preostalog skromnog otočnog prostora, njegovih uvelike devastiranih resursa, na način onemogućavanja novogradnje po otoku. Glupo srljamo u situaciju da ćemo za par godina na otoku imati više izgrađenih objekata nego stalnog stanovništva! Gdje je tu održivost?

  Napisano Srijeda, 30 Prosinac 2015 08:25

Rekli su

 • Uhljeb je osoba čija se životna taktika, ideologija, praksa i evolucijski nagon za egzistencijom svodi na nekritički oportunizam. Dotična osoba lojalna je svojoj stranci, lokalnom šerifu, kompaniji i nečemu drugom sve dok nešto od tih entiteta osigurava njegovu egzistenciju. Pritom djeluje kontra svih plemenitih poriva i ideala, krajnje nagonski, reducirano na instinkt za preživljavanje i do kraja će stajati uz izvor svoje egzistencije ne mareći da li on uništava tuđe živote, potapa budućnost cijelih generacija, pa u konačnici možda i vrši genocid cijelih naroda. - Stipe Petrina